Sport is goed voor lichaam en geest, ongeacht je leeftijd. Bij elke vorm van sport kan een blessure optreden. Kinderen in de groei zijn gevoeliger voor het ontstaan van sportblessures. Opvallend is dat het aantal sportblessures onder kinderen vrij hoog is. Dit heeft onder andere te maken met minder ontwikkelde motorische vaardigheden.
Kinderen bewegen minder
In de periode 2006-2011 deed het VUmc onderzoek naar beweging onder kinderen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat ruim de helft van de kinderen te weinig beweegt. Hier is in de periode 2018-2021 nauwelijks verandering in gekomen. Volgens de Rijksoverheid neemt het overgewicht bij kinderen fors toe.
Dat heeft natuurlijk diverse oorzaken. Bijvoorbeeld te weinig speelplekken, digitalisering maar ook omdat steeds meer kinderen in stedelijke gebieden wonen. Wanneer deze kinderen uiteindelijk toch gaan sporten treden er sneller blessures op. Een logisch gevolg van te weinig motorische vaardigheden. Iets dat gelukkig wel verholpen kan worden.
Blessuregevoelige sporten
Het ontstaan van sportblessures bij kinderen heeft niet alleen met te weinig beweging te maken. Er zijn een aantal blessuregevoelige sporten. Bij dit soort sporten hebben de gewrichten, pezen en spieren veel te verduren.
Een aantal van deze blessuregevoelige sporten zijn voetbal, zaalvoetbal, hardlopen en korfbal. Ook squash veroorzaakt veel blessures. Paardrijden is minder blessuregevoelig maar wanneer je hier iets oploopt dan zijn de gevolgen vaak ernstig. De meest veilige sporten zijn fitness en zwemmen. Toch wil dit niet zeggen dat andere sporten niet goed zijn: wanneer de motorische vaardigheden goed ontwikkeld zijn dan kan het lichaam prima met dit soort sporten omgaan.
Beweegrichtlijn voor kinderen
Wanneer je naar de bouw van het menselijk lichaam kijkt dan is dit gemaakt om te bewegen. Het lichaam past zich automatisch naar de mate van beweging aan. Bij krachtsporten ontstaat er spiergroei, bij intensieve sporten gaat de conditie snel omhoog. Veilig bewegen is belangrijk, al helemaal voor kinderen in de groei.
Kinderen in de leeftijd van 4-18 jaar zouden dagelijks minstens een uur aan matig intensieve inspanning moeten doen. Dit zijn wandelen, fietsen of zwemmen. Driemaal per week sporten is een welkome aanvulling. Dit verbetert niet alleen de spierkracht en de stevigheid van de botten, ook zorgt dit voor een betere motorische ontwikkeling. Inmiddels is duidelijk dat goede motorische vaardigheden de kans op sportblessures verminderen.
Sportblessure bij kind behandelen
Er wordt onderscheid gemaakt tussen een acute of chronische sportblessure. Een acute blessure ontstaat door een plotselinge piekbelasting. De meeste blessures zijn chronisch, hierbij wordt het bot of de pees te lang en te zwaar belast. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen, zo kan de blessure genezen. Soms is er toch hulp van een fysiotherapeut of arts nodig. Het gaat hier dan om ernstige sportblessures.
Multisport is de ideale oplossing
Kinderen specialiseren zich vaak te jong in een specifieke sport. Dit heeft als nadeel dat het kind de motivatie snel kwijtraakt. Daarnaast wordt het lichaam al veel te vroeg eenzijdig belast. Multisport is een combinatie van verschillende soorten sporten en spellen. Specifiek afgestemd op kinderen in de groei.
Dankzij multisport werkt het kind aan de motorische ontwikkeling. Springen, rennen, gooien en vangen, balans houden en andere vaardigheden zijn onmisbaar voor later. Het lichaam is beter in staat om krachten op te vangen, welke sport het kind later ook kiest. Bovendien maakt het kind kennis met verschillende sporten. Van voetbal tot vechtsport en van basketbal tot turnen, er komt heel veel aan bod. De kans op sportblessures is bij multisport zeer gering.
Als laatste is multisport belangrijk omdat het kind contact maakt met leeftijdsgenootjes. Mentale groei helpt het kind later in zijn werk- en privéleven. Voldoende redenen om een proefles multisport aan te vragen.