Help, mijn kind ze zit te veel achter de computer of op zijn telefoon. Een veelgehoorde kreet die ouders tot wanhoop brengt. Vooral sinds de coronacrisis en het thuisonderwijs lijkt het bij sommige kinderen helemaal mis te gaan. Toch is dit eenvoudig op te lossen. Grenzen stellen en voor afleiding zorgen, maar ook het kind in beweging laten komen. Is het echt zo simpel?
Telefoonverslaving of computerverslaving
Tot ongeveer het jaar 2010 leden veel jongeren aan een computerverslaving. Dit is tegenwoordig vervangen door de telefoonverslaving. Ieder moment naar de smartphone, tablet of computer grijpen. Ongeduldig of zelfs boos worden wanneer dit niet mogelijk is. Typische symptomen van een schermverslaving.
De oorzaak? Het gelukshormoon dopamine dat tijdens het gebruik van dit soort apparaten wordt aangemaakt. Dit werkt verslavend, dat is een feit. Daarnaast zijn het vooral pubers die tijdelijk de rem in hun hersenen missen. Hierdoor vinden ze het lastig om ergens mee te stoppen.
Mijn kind zit te veel achter de computer of smartphone, wat nu?
Ruim 40% van de jongeren slaapt slecht als gevolg van smartphone- of computergebruik. Bij ongeveer 25% van de kinderen is te zien dat ze te veel achter of met de computer, tablet of telefoon zitten. Je kind zit naar jouw mening teveel achter een van deze apparaten, wat kun je hiertegen doen?
Allereerst door grenzen te stellen. Voor kinderen tot 12 jaar helpt het om een schermtijd af te spreken. Bijvoorbeeld dagelijks een uurtje. Jongeren tussen de 12 en 16 jaar hebben er baat bij om het apparaat helemaal uit het zicht te hebben. Dus niet de smartphone als wekker gebruiken en ook niet meenemen tijdens het winkelen of een dagje uit.
Voldoende afleiding
Voor sommige kinderen of jongeren is het heel moeilijk om van hun verslaving af te komen. Afleiding kan dan zeker helpen. Samen iets met het gezin doen maar ook met vrienden of vriendinnen spelen/iets ondernemen. Het liefst in een situatie waaraan geen smartphone of tablet aan te pas komt.
Sporten zorgt ook voor aanmaak van dopamine
Het is dat stofje dopamine waar onze hersens naar snakken. Zoals je eerder hebt kunnen lezen worden de hersenen met dopamine beloond bij het gebruik van smartphone of computer. Gelukkig is er nog een andere methode om aan dopamine te komen: sporten. Dagelijks 30-60 minuten bewegen helpt met de aanmaak van dopamine. Dit gelukstofje zorgt ervoor dat er minder drang is naar smartphone, tablet, gameconsole of computer.
Afwisseling en sporten met elkaar combineren
“Mijn kind zit te veel op de smartphone, helpt sporten echt?” Ja, in de praktijk blijkt dat dit echt werkt. Wanneer je kiest voor multisport ontstaat er ook nog eens een win-win situatie. Afwisselende sporten, intensief bewegen en ook nog eens contact met leeftijdsgenootjes. Dit dringt de gedachten naar verslavende schermen al snel naar de achtergrond.
In het begin zal het kind nog terughoudend zijn. Is dit echt wel iets voor hem of haar? Na enkele trainingen groeit het enthousiasme. Je ziet dat dit vrijwel altijd vanzelf gaat. Multisport is ook nog eens geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden. Hierbij maakt het geslacht, achtergrond, niveau of interesses niet zoveel uit. Juist het aanbod van verschillende sporten binnen één groepje maakt het zo leuk. Die smartphone of computer wordt voortaan alleen nog gebruikt voor het delen van prestaties en sportfoto’s. Want trots je vooruitgang aan anderen tonen, dat mag natuurlijk wel.