Sporten en bewegen is niet alleen goed voor het lichaam maar ook voor de geest. Tijdens het sporten komen er een aantal hormonen vrij die stressverlagend werken. Logisch dat je van sporten blij wordt! Sporten is ook goed voor het opbouwen van sociale contacten. Juist voor kinderen heeft dit een meerwaarde. Vind je dat je kind wel wat meer met leeftijdsgenootjes mag spelen? Dan is multisport helemaal geen slecht idee.
Helft van de kinderen voelt zich eenzaam
Uit onderzoek is gebleken dat ruim de helft van de Nederlandse kinderen zich weleens eenzaam voelt. Soms heeft dit met een gebrek aan sociale contacten te maken. Het kan ook dat een kind zijn verhaal niet kwijt kan of oprechte interesse mist. Daarnaast zijn er kinderen die niet weten hoe ze hun gevoelens moeten uiten. Al dit soort zaken leidt tot eenzaamheid bij kinderen.
De gevolgen van eenzaamheid worden niet altijd serieus genomen. Kinderen kunnen namelijk te maken krijgen met negatieve gevoelens, een laag zelfvertrouwen of zelfs een depressie. Een klein percentage vertoont lichamelijke klachten of risicovol gedrag. Kan sport de eenzaamheid oplossen? Soms wel, maar meer nog is sport een middel om problemen voor te blijven.
De invloed van sporten op sociale contacten
Samen sporten is leuker dan alleen. Het maakt hierbij niet uit welke sport een kind doet. Belangrijkste is dat het kind er plezier in heeft. Sporten met anderen betekent ook sociaal contact. Van sociale contacten is bekend dat dit een positieve uitwerking op het humeur, zelfvertrouwen en geluksgevoel heeft.
Waarom zijn sociale contacten zo belangrijk? Mensen zijn sociale wezens. Connecties maken helpt om ons veilig en gelukkig te voelen. Het geeft een boost aan de emotionele en fysieke gezondheid.
Teamsport of individuele sport
Bij de combinatie sporten & sociale contacten denken we vaak aan teamsport. Bij dit soort sporten worden de spelers in twee of meer ploegen verdeeld. Samenwerking en interactie, daar draait het om. Voorbeelden van teamsporten zijn voetbal, basketbal, hockey of handbal. Dat klinkt goed wanneer het om sociale contacten gaat.
Toch is ook de individuele sport zeer goed voor het opbouwen en onderhouden van sociale contacten. Ondanks dat je voor jezelf bezig bent oefen of speel je wel samen met of tegen anderen. Denk maar eens aan paardrijden, zwemmen, schaatsen, tennis of boksen.
Multisport voor kinderen: net dat beetje meer
Je kind zomaar op een sport doen vanwege de sociale contacten, dat is niet aan te raden. Wanneer een kind zich te vroeg in één sport specialiseert kunnen er problemen ontstaan. Bijvoorbeeld een te eenzijdige belasting van het lichaam. Maar ook verborgen talenten die blijven liggen.
De oplossing: multisport voor kinderen. Dit is een mix van verschillende soorten sporten waarbij het vooral om het aanleren van basisvaardigheden gaat. Klimmen, rennen, balans, oog-handcoördinatie en andere zaken die je later écht nodig hebt.
Samen met leeftijdsgenootjes spelen en bewegen
Eigenlijk is multisport de opstap naar een sportieve carrière. Vanuit multisport ontwikkelen kinderen zich steeds verder. Vroeg of laat ontstaat dan toch die specialisatie. Het mooie aan multisport is dat kinderen dit samen met leeftijdsgenootjes doen. Jongens en meisjes met dezelfde interesses, van een meetbaar niveau en waarschijnlijk ook uit dezelfde omgeving.
Multisport is voor iedereen, of je kind nu een grote vriendengroep heeft of zich (af en toe) eenzaam voelt. Tijdens sport en spel valt de druk weg en kunnen kinderen soms beter uit hun woorden komen. Merk je dat je kind ergens mee zit? Probeer er na een sportles over te praten, je zult merken dat je kind dan veel meer ontspannen is.