Multisport zorgt niet alleen voor spelplezier en interesse in de verschillende sporten. Kinderen leren enorm veel tijdens deze lessen of een sportactiviteiten. Wij hebben al een blog gewijd aan de voordelen van sporten bij kinderen. Nu willen wij iets dieper ingaan op een bepaald aspect waar veel ouders vaak naar vragen. Dit artikel gaat over de fijne en de grove motoriek en hoe dit zich verhoudt bij multisport, alle sporten helpen namelijk uiteindelijk bij de motorische ontwikkeling.
De motoriek? Wat houdt dat in?
Wat is nu eigenlijk de motoriek in het algemeen? De motoriek begint al op zeer jonge leeftijd, al vanaf kinderen kunnen bewegen. Dit zijn bewegingen met het hoofd of met de handen. Heel kleine kinderen bewegen nog ongericht. Naarmate ze ouder worden, bewegen ze steeds gerichter maar nog erg met het gehele lichaam. Dit krijgen ze later steeds meer onder controle, ze worden stabieler en meer gecoördineerd. De motoriek is deels genetisch bepaald maar er wordt ook gekeken naar de omgeving waarin het kind opgroeit en hoe het kind gestimuleerd wordt. De motoriek kun je opsplitsen in de fijne en de grove motoriek.
Twee soorten motoriek. Wat is nu precies de fijne motoriek?
De fijne motoriek is de motoriek waarbij kleine bewegingen centraal staan. Dit gebeurt met de handen en de vingers. Het gaat hierbij om de pols-, hand- en vingermotoriek maar ook om de oog-hand coördinatie. Een groot gedeelte ontstaat doordat kinderen groei en ontwikkeling doormaken. Echter speelt oefening ook een belangrijke rol. Hierbij gaat het bij multisport om het reiken, vasthouden, gooien en loslaten van voorwerpen. Denk hierbij aan spellen als blokken stapelen, pittenzakjes gooien en vangen, knikkeren, sjoelen en een ballon hooghouden.
Tijdens de multisportlesesen wordt daar, met name bij jonge kinderen, veel aandacht aan besteed. Deze ontwikkeling moeten zij nog doormaken en door de inzet van de juiste spellen kunnen kinderen mooie sprongen maken. Wij laten kleuters experimenteren om de fijne motoriek te stimuleren door leuke en uitdagende spellen. Ook bij ontwikkeling moeten plezier en het behalen van successen voorop staan.
En die grove motoriek?
Ook de grove motoriek komt terug. Dit zijn de grotere bewegingen waar het hele lichaam bij nodig is. Hierbij horen bijvoorbeeld rennen, springen, rollen en zwaaien. Kinderen leren ook om bewegingen van de grove motoriek achter elkaar op te volgen. Bijvoorbeeld door tijdens het rennen over een hekje te springen of bij het huppelen een draai in de lucht te maken. Naarmate het kind ouder wordt, zal dit steeds soepeler verlopen. Ook hierbij geldt, de snelheid in de ontwikkeling van ieder kind is verschillend.
Gebruik je beide motorieken ook tegelijk?
Zeker worden de beide motorieken tegelijk gebruikt. Denk maar eens aan een partijtje voetbal. Je rent achter de bal aan en met de oog-voet coördinatie moet je de bal in het doel zien te krijgen. Of bij trefbal probeer je je tegenstander uit te schakelen door de bal te gooien terwijl je zelf door het veld loopt.
Er wordt tijdens multisport enorm veel gedaan aan beide motorieken en voor iedere leeftijdsfase zijn het ook andere activiteiten. Kleuters zullen nog veel bezig zijn met de ontwikkeling van beide en oudere kinderen moeten goed weten hoe ze beide tegelijk kunnen gebruiken. Wij zien goed waar de kinderen nog in moeten groeien en kunnen daarbij de juiste activiteiten en spellen inzetten. Ieder kind doet het op zijn manier en op zijn tijd, wij zullen helpen op die groei te maken.